måndag 13 december 2010

Hero!

Har sett på "Svenska Hjältar"-galan ikväll och det är så härligt att se dessa fantastiska människor och vad de gjort. Även om galan kan kännas lite för mycket anpassad till tv med tanke på syftet, så är det viktigt att föra fram dessa människor och deras hjälteinsatser. Det inspirerar till handling, inte bara när omständigheterna är ett helvete, utan när man ser någon som behöver lite hjälp i vardagen. 

Jag kommer aldrig att glömma ett tillfälle när jag var yngre och åkte skidor i Björnrike och såg en liten tjej fastna i liften, hon släpades med över kullen vid liftslutet och skrek som bara den, skidorna åt ett håll, benen åt ett annat och stackars flickan lär väl knappast ha vågat ställa sig i liften igen efter den upplevelsen....
Tror ni det var nån som slängde sig på nödstoppet och hjälpte till?
Nej, alla stod och glodde och väntade på vad som skulle hända. Jag var en bit ner i backen och skrek "tryck på nödstopp, stanna liften, hjälp henne" men det var ingen som reagerade utan istället smällde hon emot säkerhetssnöret efter ett tag så liften stannade. Alla stod väl och tänkte "är det ingen som ska hjälpa henne?" istället för att bara göra. Att tänka istället för att göra är inte alltid bäst, speciellt inte när man ska hjälpa till i en paniksituation.
Sen dess har jag faktiskt tänkt på att det är viktigt att reagera fort om nåt händer. Det är ju inte så att jag går runt och är konstant beredd på att agera hjältinna, jag är ju dessutom känd för att gå rakt förbi allt och alla när jag är inne i min egen värld. Men jag ska bättra mig :)
Ibland ser man ju folk halka nu på vintern, då tycker jag man ska stanna upp och fråga hur det gick istället för att titta åt andra hållet. Det kan betyda mycket att ta sig tid att stanna och fråga om nån behöver hjälp som ser ut att behöva det. Speciellt om det gäller ensamma, överförfriskade och lättklädda tjejer på väg hem från krogen. Kommer aldrig glömma min käre vän Tobbe som hittade en däckad tjej på Gatufesten tror jag och hjälpte henne hem.

Hur som helst, det var rörande att se galan ikväll och jag kom att tänka på alla hjältar jag har i mitt liv. Det finns många och man kan rädda liv på olika sätt :)

 Svårare än så behöver det inte vara :)

1 kommentar:

tobbe sa...

Oj, att du kom ihåg det! Vet inte om jag kände mig som en hjälte direkt, och så var det två till som hjälpte. Men hon var helt utslagen, och 17 år. Tur att det var vi som upptäckte henne först! Men hem kom hon, och hennes morsa var hemma, så det var bra att hon kom ihåg adressen iaf.

Jag tycker du är en sann hjälte, positiv, driven och full av visdom!

Ses vi i jul?
Kram!