fredag 26 november 2010

Entreprenörskap och NIKE Blast!

Idag var det dags för den årliga Anders Wall Föreläsningen i Universitetsaulan.
Det är en högtidlig dag när akademin möter företagande och gubbar i kostym sitter på 1a raden och studenterna högst upp på läktaren... Sveriges framtid alltså.
Anders Wall är alltid kul att lyssna till tycker jag, en pigg och glad gubbe som har många kloka saker att säga. Idag inledde han med att säga:
"Ni som alltid säger att man ska ta det försiktigt, sitta stilla i båten och planera sin pension innan man tagit studenten - ni är portade här idag."
Och sen uppmanade han oss till mera passion, glädje och drömmar i livet!

Förra året var jag riktigt imponerad av programmet, inspirerad och emotionellt upprymd när jag gick därifrån, men idag var jag faktiskt lite besviken. Försöker reflektera över varför jag inte kände samma känsla idag, det var ju många intressanta föreläsare men dom kanske inte bara gjorde nåt direkt intryck på mig.

Först ut var Anders Johnson som är författare och Sveriges främste skildrare av svensk näringslivshistoria. En mycket intressant titel och prata kunde han. På en halvtimme rev han av vad vi andra skulle ta två timmar på oss så mitt karriärbytar-tips till honom blir sportkommentator. Om Anders Wall själv hängde med i den föreläsningen gjorde han det bra, för jag tror inte han andades en enda gång. Han sa många bra saker, bland annat att en entreprenör är en initiativtagare och organisatör framförallt. Och inte alltid en innovatör. Alltså, fokus ligger på organiserandet hos en entreprenör, något jag tycker stämmer. Idéer kan komma var som helst ifrån och lysande uppfinnare är inte alltid lysande entreprenörer, därför behövs både och :)

Sen pratade han mycket om entreprenörer som ett besvärligt släkte och det kan ju stämma.. vi rättar oss inte i leden så lätt och vi ifrågasätter gärna rutiner och tillvägagångssätt. Men sen står vi för allt det vackra i livet också!
 Ett citat som träffade mig idag är det här (lovar att ni känner igen er) :

”En livskraftig idés väg:
1. Alla skrattar åt den och finner den enbart löjlig.
2. När den trots allt sprids, tvingas man ta den på allvar och börjar med all makt bekämpa den som farlig.
3. När den trots allt segrat, finner alla den självklart riktig.”
Arthur Schopenhauer, tysk filosof (1788-1860).
 
Jag är glad att jag har många i min omgivning som skippar steg 1 och 2 och då menar jag inte att ifrågasättande och feed back på nåt man vill genomföra är dumt. Tvärtom. Men att såga någons dröm, vision, idé eller lösning funkar inte alltid som motivation och extra bränsle för alla. En del ger upp utan att försöka och det tycker jag är synd. Det ska jag komma ihåg när jag blir mamma en dag. Mina barn ska uppmuntras från dag ett till att bli kreativa små miniChris som gärna får gå egna vägar :)

Talare nummer två var Richard Bergfors som grundat MAX Hamburgerrestauranger tillsammans med sin bror. Han blev intervjuad av moderator Fredrik Lindström som för övrigt gjorde en strålande insats hela dagen, han är fantastisk! MAX historia var kul att lyssna till men inget som stack ut.

Sen var det Emma S. Wiklund, fd fotomodell och numera entreprenör som startat sin egen hudvårdsserie. Hon var glad, pigg, entusiastisk, snygg och härlig att lyssna till. Tyvärr är jag inte ett dugg intresserad av hudvård så det blev segt att lyssna till hur man blandar krämer även om det inte var det som var hennes budskap. Hade gärna hört mer om hennes utmaningar att gå från modell till företagare och hur hon driver sitt företag.

Sen var det dags för ett gäng unga entreprenörer att inta scenen för en rörig diskussion utan syfte och med ganska mycket teknikstrul. Maria som pluggar samma utbildning som jag gick var med och hon har härlig energi och ger alltid ett bra intryck. Synd att hon inte fick ge mer och att be publiken ställa frågor till personer man lyssnat på i 20min var ett stort NO NO! Gillade tyvärr inte den här delen alls även om personerna var intressanta och är duktiga företagare allihopa. Dåligt uppstyrt bara!

En grym Anders Wall stipendiat vid namn Daniel Johansson sjöng så hela aulan ställde sig upp! 

Sist ut var Elite Hotels grundare Bicky Chakraborty och han är väl lite smågalen och kul att lyssna på för han svarar på det han vill svara på. Men klockan rann iväg och programmet blev långrandigt och dessutom satt de i en alldeles för djup soffa längst in på scenen med en stor flygel som skymde för oss. 

Hur som helst, kul att gå dit men nästa år hoppas jag de tar dit fler kvinnliga företagare, har bättre ordning på tekniken och låter fokus ligga på att uppmuntra studenterna till att driva företag och inte sätter dom längst bak, längst upp.

Vi gick tillbaka till jobbet och försökte styra upp lite grejer, många trådar hit och dit nu och vi vill göra en massa saker innan nyår och det är bråttom bråttom!
Det var UNT-mingel på Gillet och där bokade vi möte med hotellchefen för att prata samarbete!
Sen gav jag upp och gick hem till My som fyller 26 idag och bjöd mig & Noomie på middag....

...det var lite för länge sen jag såg den här sidan av My, dags för party snart :)
Vi bakade goda cup cakes och såg på "The Last Bounce" som gick på SVT2 igen. Grym show!
My och Patric anmälde sig till NIKE konventet idag, årets roligaste träningsevent som numera heter THE NIKE BLAST
In och anmäl dig om du vill ha träningsmotivation som räcker ett år!
Jag tipsar er om Marvin J Fosters två dansklasser, Åsa Fornanders urban jazz, Åsa Erikssons booty dance och Pär Johanssons föreläsning,!  
Men anmäl nu, platserna går åt som smör och vad du än går på kommer du få massa energi och göra av med tusentals kalorier!
Själv ska jag jobba den helgen och det är jag mindre nöjd över men det går inte att ändra på. Hoppas att kunna klona mig några timmar på lördagen så jag kan få känna på den härliga stämningen.... eller så går jag på den i Oslo veckan efter. Nån som vill med???
Jag älskar träningsglädje... och så här ser det ut på NIKE, några sköna videos så ni som inte varit där fattar energin:












Den här klassen var först ut förra året och om jag fick välja EN sak att göra varje morgon i resten av mitt liv skulle det vara att stå och åma mig såhär framför spegeln på ett träningspass. Med glimten i ögat självklart, det är kul att leka med dans :) Alla var lyriska efteråt,  det är ju att leva ut rörelser många annars bara vågar med alkohol i kroppen och om ingen annan säger att du är het får du ju se till att göra det själv med några moves... det funkar!

Spana in Nike's "MAKE YOURSELF..."
Make yourself....anything you want!!!!!!!!!!!!!!!

Inga kommentarer: