onsdag 6 januari 2010

Sitter det verkligen i karaktären?

Banta, börja träna, sluta röka, festa mindre, vara med familjen/vännerna mer, vara mer spontan, dejta mer, köpa hus, kamma hem drömjobbet, spara mer pengar, bli mer social, köpa snyggare kläder, få mer tid över etc etc etc....

Nytt år är alltid förknippat med nyårslöften.
Inte alltid lätt att hålla något man "lovar" sig själv om man inte har en plan för HUR det ska gå till.
Jag tycker det är bra med nyårslöften för det är alltid bra att säga sina mål högt och klart för sig själv och man kan slå vad med folk om att de inte kommer hålla vad de lovar :) Men jag tycker också att man kan missa mycket om man bara hakar upp sig på löftet - målet, att det är det enda som värderas och räknas. Om bara slutprodukten räknas så är ju själva arbetet, mödan och allt slit bara något vi ska igenom.
Och hur motiverande låter det?

Det kan faktiskt vara mer stimulerande, motiverande och inspirerande att inte tänka att du måste vara på väg mot något utan istället vara här och nu (alltså förbättra nuet). Då tar man till ett annat förhållningssätt än att fokusera på målet och bara bli klar med en uppgift.
Så, om du har ett nyårslöfte, ett mål eller en liten bild av var du vill befinna dig när detta året är slut - försök göra vägen dit så rolig och motiverande som möjligt så tror jag att det är betydligt större chans att du når dit.

Men hur gör man en plan då? hur ska jag ha tid med det?


Mina tips är:
Ställ dig själv några frågor och försök analysera dina tankar och känslor så att löften inte bara blir tomma ord eller något du säger för att du förväntas säga det (t.ex "jag borde ju gå ner i vikt" eller "sluta röka" eller "alla andra tränar ju så jag borde väl börja i år" eller "jag borde väl börja plugga i år" etc).

- Vad hindrar dig idag från att nå dit du vill? Vad driver dig till att inte ta tag i den här förändringen du så länge tänkt på? Vad styr att du blir kvar i ditt "gamla mönster"? Varför tror du att det blir så?


Tänk framåt och framförallt tänk I N T E bakåt.
Många skyller sin oförmåga att bryta mönster på att "jag har så dålig karaktär" eller  "jag har ju försökt förrut och det går inte".
Kan människor åka till månen så kan du sluta röka, gå ner 10kg, börja träna, spara pengar eller skaffa dig ditt drömjobb. Det handlar INTE om att du har dålig karaktär och har du misslyckats en gång är ju chansen större att du lyckas nu.

Enligt mig handlar det om att:
vara dedikerad
ta sig själv på allvar
bestämma sig
plocka fram sin "jävlarannamma"
en portion tålamod, envishet och självinsikt!

Alla har det, mer eller mindre och ALLA kan göra så mycket mer än att ge upp för att "jag har dålig karaktär". Nu låter det kanske som att jag bara menar värsta livsavgörande förändringarna, men det jag tänker främst på är att jag själv faktiskt måste bryta ett eget mönster och det finns ingen bättre tid att börja göra det än just NU. Och jag tror att det hjälper mig om jag skriver om det :)

Alla känner igen att vi ibland gör saker som vi vet är dåligt för oss på lång sikt. Trots att du verkligen VILL förändra något NU så tar den kortsiktiga konsekvensen (jag unnar mig bara en drink till, bara en chipspåse till, bara en cigg till osv...) över och styr vårt beteende. Den långsiktiga konsekvensen är mycket svagare när det gäller att styra vad du gör här och nu.
Det här är inte konstigt, det är helt naturligt.
Om du till exempel står vid ett vägskäl så är det naturliga att välja en rak och bred motorväg som du kan utan och innan, istället för en gropig, okänd skogsstig som är helt igenvuxen.
Så klart.

MEN bara för att det är naturligt och logiskt är det inget som säger att det är rätt för dig eller tar dig dit du vill på lång sikt. Så du måste se att du faktiskt har ett VAL (eller flera) hur du vill gå vidare i alla situationer med hjälp av att fokusera på de långsiktiga konsekvenserna. Där kan du hitta din motivation för förändring om du har svårt att "stå emot" det som du vill stå emot.
Om du funderar över VARFÖR, NÄR och HUR du gör som du gör (det mönstret du vill bryta) så får du större förståelse för varför du följer mönstret och då får du också bättre möjlighet att se dina VAL. och då kan du välja vägen MOT målet och ha kul på vägen eftersom du vet att den tar dig närmare din dröm (tillfredsställelse!!!).

Det kommer att vara skitsvårt, det är skitsvårt att bryta invanda mönster och alla får vi återfall till våra dåliga vanor och gamla mönster.
Men som sagt, tänk FRAMÅT då och gå inte runt och fokusera på det du gjort innan för vad spelar det för roll?




Inga kommentarer: