tisdag 1 december 2009

Mera coaching!

Idag har vi haft mera Coaching och Mentorskap - lärt oss en hel del bra verktyg, modeller, metoder och fått träna på att coacha. Så jag vill säga till er igen:


Har du något du vill bli coachad i så övar jag gärna med dig!

Det är en konst att vara en bra coach och det är inte samma sak som att vara en bra kompis.
Vill du förändra något i ditt liv? Du kanske gör om samma sak om och om igen och inte vet hur du ska bryta ett gammalt mönster?
Jag försöker lära mig hjälpa andra att hjälpa sig själv och jag tror att jag kan bli bra på det. En coach löser inte dina problem, det är inte meningen heller. Det handlar om att ha ett coachande förhållningssätt och det tycker jag att jag har nytta av i alla sammanhang.

En coach kostar runt 1200kr/timmen. JAG ÄR GRATIS JUST NU! Passa på!

Hittade en mycket bra artikel i Chef som handlar om feedback och det vi pratar om mycket på utbildningen - Feedback trappan!
Tar du till dig den feedback du får? eller ställer du dig i försvarsställning direkt? 
Ger du feedback till andra? Det handlar inte om att kritisera, en människa kanske inte är medveten om att han eller hon gör dig upprörd/sårad/glad/lycklig osv. 
SÄG DET eller GLÖM DET, är en bra grej att ta till sig! :)


Igår fick vi lista våra styrkor och svegheter i projektgrupperna och det är alltid nyttigt. I min grupp är vi duktiga på att vara konstruktiva, vi bidrar till varandras lärande och utveckling och det är jätteviktigt och kul. Jag känner att jag utvecklas och många nya tankar och reflektioner dyker upp.

Såhär står det om trappan i Chef....

För att lyckas ta till sig den feedback du får måste du vara öppen.
Feedbacktrappan förklarar i utvecklingssteg hur återkoppling tas emot av männi­skor som står på olika trappsteg.


1. Förkasta
2. Försvara
3. Förklara
4. Förstå/lyssna
5. Förändra


På första steget av trappan tar inte mottagaren till sig av feedback utan förkastar. I nästa steg försvarar mottagaren sig och är ovillig att ta till sig innehållet i återkopplingen.
På nästa steg förklarar mottagaren sig och det finns fortfarande väldigt lite intresse för feedbacken.
På nästa steg är mottagaren intresserad av att förstå och lyssna.
På nästa steg är mottagaren intresserad och mottaglig men också beredd att agera på den feedback som ges och förändras och utvecklas.
För att låta den återkoppling du får verkligen betyda något är det viktigt att försöka befinna sig så högt upp i trappan som möjligt.



Hur många av oss är inte experter på steg nummer två?? Att försvara sig.
När en person kommer och berättar hur du fått den personen att känna sig kanske det inte spelar så stor roll vad du säger till ditt försvar, utan du kanske bara ska lyssna och försöka se vad personen menar och fundera över om du kan uttrycka dig på ett annat sätt.
Det är alltid en fråga om tolkning!


Inga kommentarer: